Om Tre Tallbarr

Tre tallbarr är ett litet familjeföretag och består av Jenny Kristersson Tärn och Björn Kristersson. Idén att börja tillverka tvål var när vi hade köpt en vanlig duschtvål som gjorde att huden sved och ögonen började rinna när vi använde den. Samtidigt hörde vi ett intressant radioprogram om tvåltillverkning. Vi började läsa om vad vanliga industriellt tillverkade tvålar innehåller och vilken påverkan det kan ha både för oss människor och för vår miljö. Då beslöt vi att vi ville göra vår egen tvål.

Sagt och gjort - något år efter tillverkar vi vår egen helt naturliga tvål på traditionellt vis med helt naturliga råvaror, varav nästan alla ekologiska.

Namnet Tre Tallbarr kommer ifrån att vi är tre personer i familjen och vårt stora intresse för naturen. För oss står tallen för hållbarhet och att vi ska vara rädda om vår miljö. Den äldsta tallen som hittat i Sverige var 757 år gammal. 

Tallens användningsområde är stort. Inom industrin används den till pappersmassa, virke (furu) och bränsle. Tallens ved är rik på kåda som man har framställt terpentin och harts ur och förr användes unga årsskott som botemedel mot bland annat skörbjugg och gikt. Den uppmärksamme vet att vår svenska tall (Pinus sylvestris) endast har två sammansatta barr, men eftersom vi är tre fick det bli tre barr!

I slutet av 2020 flyttade vi från Skåne till den småländska landsbygden till den lilla orten Vrå som ligger längs väg 25 mellan Ljungby och Halmstad. 3 km utanför Vrå ligger det ännu mindre Ljushult och det är där vi numera bor. Härifrån kommer Björns morfar och här har många somrar spenderats. Redan som barn ville Björn flytta hit men trodde nog aldrig att så skulle bli fallet. Men när vår dotter Elsa en dag frågade oss om vi inte kunde flytta hit var beslutet inte så svårt. Vi behövde komma bort från en stressig vardag och här hade vi ett litet hus och en vacker gammal lada som inte användes. I ladan som vi tror är från 1700-talet har vi nu en gårdsbutik och ett café. Öppnar man dörren och kliver ut har man naturen som närmaste granne. Här finns den rena luften, lugnet, tystnaden och mörkret. Trädens grenar är fulla med lav och alltid en sjö i närheten. Nästan dagligen går rådjuren på ängen tvärs över grusvägen och ofta ses både älg och räv. Hackspettarna hackar och småfåglarna sjunger. Under sommaren hörs tranorna långväga. Det är ett litet paradis helt enkelt!